Onderzoek naar effect gewasbeschermingsmiddelen start eind 2014

Westerbork moet rood-wit-blauw kleuren
Westerbork moet rood-wit-blauw kleuren
ASSEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begint eind 2014 met een onderzoek naar de effecten van gewasbeschermingsmiddelen op omwonenden. Het onderzoek werd eerder door de Gezondheidsraad aanbevolen bij het kabinet, omdat er te weinig bekend is over de effecten.
Het gaat om onderzoek in onder andere de bloembollenteelt. In Drenthe worden in gemeenten als Midden-Drenthe en Westerveld veel lelies en tulpen geteeld. Omwonenden maken zich zorgen over hun gezondheid. Ze vrezen dat het gebruik van chemische middelen schadelijk is. Volgens de Gezondheidsraad kan op dit moment een negatief effect niet worden uitgesloten. Buitenlandse onderzoeken tonen aan dat er mogelijk een effect is, maar deze onderzoeken zijn te beperkt. Daarom wordt er in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een langjarig onderzoek opgezet in Nederland. Eind dit jaar wordt de eerste pilot uitgezet. Waar dit gaat gebeuren is nog onduidelijk. De gemeente Westerveld heeft zich gemeld als gemeente waar een pilot kan worden uitgevoerd.

Partijen praten mee

Het RIVM roept betrokken partijen op om in een klankbordgroep mee te praten over het onderzoek. Daarin zijn onder andere de landbouw, de agrochemische industrie, milieuorganisaties en overheden betrokken. Ook de stichting Bollenboos uit Diever zit in de klankbordgroep. Bollenboos strijd al jaren tegen de effecten van de lelieteelt. Rodina Fournell van de stichting is blij dat ze in de klankbordgroep zitten. Ze voelden zich eerder gepasseerd en mochten alsnog aanschuiven. Bollenboos is kritisch en blijft er op aandringen dat er nu al maatregelen getroffen moeten worden. Ze vinden dat er tijdens het onderzoek ook wat gedaan moet worden, bijvoorbeeld het stellen van afstandsnormen. Zo willen ze dat er bijvoorbeeld niet te dicht bij scholen gespoten mag worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl