Minister blij met vrijlating Dedemsvaarters in Nigeria

Erhard Leffers
Erhard Leffers
DEDEMSVAART - Minister Frans Timmermans heeft opgelucht gereageerd op de vrijlating van de drie Nederlanders in Nigeria op zaterdagavond. Hij liet dat via zijn Facebookpagina weten.
"Opgelucht dat de drie ontvoerde Nederlanders in Nigeria vrij zijn! Zij maken het goed, zo begrijp ik van mijn collega's op de ambassade en het ministerie die de zaak op de voet gevolgd hebben. Een spannende tijd voor de ontvoerden en hun dierbaren is nu gelukkig voorbij'', schrijft de minister.

Erhard Leffers en Marianne Vos uit Dedemsvaart en Jandries Groenendijk werden een week geleden ontvoerd in de Nigerdelta in het zuiden van het West-Afrikaanse land. Er werd losgeld geëist. Onbekend is of dat ook betaald is.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat de drie snel naar Nederland komen. ,,We hebben met ze meegeleefd bij deze beproeving.'' Het departement is de Nigeriaanse overheid zeer dankbaar voor zijn rol bij het oplossen van de ontvoering. Volgens de woordvoerster is er goed samengewerkt met de Nederlandse overheid. Ambassadeur John Groffen is in Yenagoa om de drie op te vangen.

Ofehe en het Nederlandse drietal waren volgens het ministerie in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Ze promootten daar het magazine van Ofehe. De activist voert met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign onder meer actie tegen de rol van Shell, dat olie wint in het gebied. Vos had in het blad geschreven. Leffers had het blad gedrukt. Jandries Groenendijk is een documentairemaker. De oliewinning in de Nigerdelta gaat al decennia gepaard met maatschappelijk protest. Bewoners vinden dat ze te weinig terugzien van de oliedollars en dat hun leefomgeving wordt vernietigd.

Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl