Kankerpatiënten lopen Rietplasloop: Opgeven is geen optie

ATLETIEK - Speekselklierkanker, nierkanker, borstkanker, prostaatkanker. Ze hebben allemaal wat anders, maar samen vormen ze een hele hechte groep. Twintig kankerpatiënten liepen zondag de vijf kilometer tijdens de Rietplasloop in Emmen.

Sinds eind februari hebben ze getraind onder begeleiding van Mieke Kuilder. Kuilder is verpleegkundig specialist op de afdeling Oncologie van het Scheper ziekenhuis in Emmen en zelf fervent loper. Bij haar atletiekvereniging De Sperwers, heeft ze loopclinics verzorgd voor de groep patiënten.
Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is voor kankerpatiënten om in beweging te blijven. Kuilder: 'Vroeger was dat anders. Dan dachten wij, als je een behandeling krijgt voor kanker, moet je heel veel rust nemen om de behandeling goed aan te kunnen. Tegenwoordig is bewezen dat dat niet waar is. Hoe meer je in beweging bent, hoe beter je behandelingen aankunt. Daarom doen we ook steeds meer aan oncologische revalidatie'.
Alle twintig deelnemers haalden gisteren de eindstreep in Emmen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl