Aardwarmteproject Erica van de baan

ERICA - De plannen om in het tuinbouwgebied Erica naar aardwarmte te boren zijn na vier jaar van de baan. Dit hebben de betrokken tuinders besloten.
Het boren naar heet water op 200 meter diepte gaat zeker 23 miljoen euro kosten. Bij de start van de plannen werd nog uitgegaan van 15 miljoen aan investeringskosten. Volgens tuinder en mede-investeerder Rien van Geel zit de aardwarmte bij een soortgelijk project in de Wieringermeer op 2300 meter diepte en is dat in Erica op 3400 meter diepte. Hierdoor lopen de energiekosten bij boringen in Drenthe fors op.

Bovendien blijkt uit nieuw geologisch onderzoek dat het boren meer niet te verzekeren risico’s oplevert dan eerder was aangenomen. Ook de opbrengst zou lager uitvallen dan eerder was gedacht.

Aardwarmte is heet water dat naar boven gepompt wordt om de kassen te verwarmen. Het gebruik van aardwarmte zou de tuinders 25 jaar lang jaarlijks tien miljoen kuub aardgas besparen en dus de CO2 uitstoot fors terugdringen .

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl