Ondernemer wil spoorfietsenbedrijf op oude NAM-lijn

SCHOONEBEEK/HILVERSUM - Niche-ondernemer Chris Rijff wil een toeristisch spoorfietsenbedrijf beginnen op de oude NAM-spoorlijn. De 6 kilometer lange spoorlijn tussen Nieuw-Amsterdam en Schoonebeek staat te koop.
De oude oliespoorlijn is volgens Rijff prima geschikt voor de exploitatie van een railfietsenbedrijf. Met rail draisines geschikt voor 2 personen of grotere voor gezinnen en groepen is het een mooi toeristisch uitje. De ondernemer wil dan wel een verbinding met andere toeristische plekken in de regio. Volgens toeristisch beleidsadviseur Duco Schenk van de gemeente Emmen is dat ook een noodzaak. Schenk maakte met Rijff een proefrit.

Om een attractief railfietsenbedrijf mogelijk te maken, moeten volgens Rijff ook de ontbrekende stukken spoor bij industrieterrein Vierslagen en die tussen Zandpol en Schoonebeek opnieuw worden aangelegd. Ook moet de brug over het Stieltjeskanaal gebruikt kunnen worden. Het spoorfietsenbedrijf zou als werknemer mensen die gebruik maken van de WMO kunnen inhuren of werklozen die een nieuwe baan zoeken. Bouw van faciliteiten langs de spoorlijn kan mogelijk zijn met Regionale Opleidings Centra (ROC's), aldus Rijff.

Rijff is één van de twintig belangstellenden voor de te koop staande NAM-spoorlijn tussen Schoonebeek en Nieuw-Amsterdam. De ondernemer heeft geen flauw idee wat spoorbeheerder ProRail voor de spoorlijn wil hebben. Als de spoorlijn niet wordt verkocht, volgt alsnog sloop.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl