Misstanden bij sociale dienst Midden-Drenthe

BEILEN - De sociale dienst van de gemeente Midden-Drenthe lijkt zich schuldig te maken aan ernstige misstanden. Mensen worden snel gekort op hun uitkering en voelen zich geïntimideerd en niet serieus genomen. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe.

Op dit moment lopen er vijftien rechtszaken tegen de gemeente Midden-Drenthe over extreme kortingen op de bijstandsuitkering. Volgens advocaat Jan Brouwer uit Assen worden deze mensen zonder goede reden gekort. Eén cliënt ontvangt al elf maanden geen uitkering meer van de gemeente.

Bijstandsgerechtigden hebben het gevoel dat de gemeente alleen maar bezig is met uitstroom en korten. De gemeente zou alleen naar het eigen belang kijken; het strenge beleid levert de gemeente veel geld op. Uit de jaarrekening valt op te maken dat de gemeente Midden-Drenthe in 2013 alleen al 170.000 euro heeft overgehouden aan haar bijstandbeleid.


Een groot deel van de uitkeringsgerechtigden wordt naar aardbeienteler Sturing in Hooghalen gestuurd. Mensen die daar in een reïntegratietraject hebben gezeten, zeggen dat ze niets leren en dat het werk geen zicht geeft op een betaalde baan. De arbeidsinspectie deed in juli vorig jaar een inval bij Sturing en het Openbaar Ministerie besluit binnenkort of er wordt overgegaan tot strafvervolging. Toch gaat de gemeente door met het sturen van mensen naar het bedrijf.


De gemeente Midden-Drenthe wil niet reageren op de aantijgingen. De afspraak die RTV Drenthe vanmiddag met burgemeester Jan Broertjes had is weer afgezegd.

Meer over dit onderwerp:
Beilen
Deel dit artikel: