'Aardbeienteler Sturing ronselt zorggeld'

HOOGHALEN - Zachtfruitbedrijf Sturing ronselt tienduizenden euro's aan zorggeld, volgens cliënten zonder tegenprestatie. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe.

Verschillende mensen zeggen door eigenaar Henk Sturing zwaar onder druk te zijn gezet om een persoonsgebonden budget aan te vragen, een PGB.


Sturing is op deze manier in staat tonnen subsidie per jaar binnen te slepen. Het geld wordt volgens de cliënten niet of nauwelijks gebruikt voor zorgverlening. Ook lijkt het personeel geen speciale opleiding te hebben.


De gemeente Midden-Drenthe stuurt veel bijstandsgerechtigden naar Sturing voor een reïntegratietraject. Daarvoor krijgt Sturing 400 euro per persoon per maand. In juni 2013 waren er 38 bijstandsgerechtigden, goed voor meer dan 15000 euro. Sommigen vertellen door Sturing elders te werk te zijn gesteld voor 5 euro per uur zonder dat ze zelf iets bovenop hun bijstand verdienden. Mensen zeggen van het werk niets te leren en dat het werk hun kansen op betaald werk elders niet vergroot.


RTV Drenthe heeft veel mensen gesproken die bij Sturing te werk zijn gesteld en het regent klachten over het bedrijf, zoals dat mensen zonder beschermende kleding moeten werken met chemische middelen en asbest. Als mensen niet doen wat Sturing zegt, wordt meteen gedreigd met korting op de uitkering. En als mensen zich ziek melden komt eigenaar Henk Sturing persoonlijk controleren of ze wel echt ziek zijn. Oordeelt hij van niet, dan informeert hij de gemeente en worden mensen, soms zonder dat ze zelf zijn gehoord of tussenkomst van een arbo-arts, gekort op hun uitkering.


Henk Sturing is gevraagd om een reactie, maar hij wilde niet reageren.


Zie ook:

Misstanden bij sociale dienst Midden-Drenthe

Deel dit artikel: