Kamervragen over 'misstanden' bij sociale dienst Midden-Drenthe

DEN HAAG/BEILEN - De PvdA en de SP stellen Kamervragen over de mogelijke misstanden bij de sociale dienst van de gemeente Midden-Drenthe. Aanleiding is de berichtgeving bij RTV Drenthe over de soms keiharde aanpak van bijstandsgerechtigden waartegen inmiddels 15 rechtszaken lopen.
Uitkeringsgerechtigden voelen zich geïntimideerd, niet serieus genomen en ze worden in hun ogen te snel gekort op hun bijstandsuitkering als er problemen zijn met hun reïntegratietraject. Ook zijn er problemen met fruitteler Henk Sturing in Hooghalen, die via de gemeente uitkeringsgerechtigden aan het werk krijgt. Daarbij zou er van alles mis zijn. Sinds vorig jaar loopt er al een onderzoek van justitie tegen mogelijke misstanden bij Sturing.

Onmiddellijk stoppen

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut 'is zich rot geschrokken' van de 'wantoestanden' in Midden-Drenthe. Ze wil dat staatssecretaris Jetta Klijnsma onmiddellijk ingrijpt in Midden-Drenthe, omdat de menselijke maat compleet zoek is. Ze spreekt van dwangarbeid en uitpersing. Ook vindt het SP-Kamerlid het onbegrijpelijk dat de gemeente nog steeds bijstandsgerechtigden doorstuurt naar het fruittelersbedrijf van Sturing, terwijl het omstreden is. "Daar moet je dus onmiddellijk mee stoppen. Je zet toch geen mensen aan het werk in een bedrijf, dat op hetzelfde moment door het openbaar ministerie doorgelicht wordt," zegt Karabulut.

De SP heeft mondelinge Kamervragen aangekondigd voor het vragenuurtje van komende dinsdag in de Tweede Kamer. "De Wet Werk en Bijstand is nu een gemeentelijke bevoegdheid, maar staatssecretaris Jetta Klijnsma mag ons dinsdag uitleggen in hoeverre een gemeente zich op deze manier nog houdt aan wetten en regels".

Geen plagen en pesten

PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens gaat schriftelijke Kamervragen stellen aan Klijnsma. Hij vindt het prima dat gemeenten bijstandsgerechtigden prikkelen om weer een baan te krijgen, 'maar het moet geen plagen en pesten worden, en zover ik dat kan bekijken, lijkt dat er hier wel op'.
Kerstens wil dat de staatssecretaris er nogmaals bij gemeenten op hamert dat ze met de aanscherping van de wet Werk en Bijstand maatwerk leveren, dat ze met cliënten een individueel plan van aanpak maken, en dat er duidelijke spelregels worden gehanteerd om verdringing aan de onderkant van de arbeidsmarkt te voorkomen. "En als ik het verhaal over Midden-Drenthe hoor en zie, is er voldoende aanleiding om daar nogmaals bij de staatssecretaris om te vragen."

Zie ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.