'Medische gegevens LifeLines blijven veilig'

GRONINGEN - De medische gegevens en privacy van deelnemers aan het grote LifeLines-onderzoek zijn bij een bv net zo veilig als bij het UMCG. Dat zegt wetenschappelijk directeur Ronald Stolk van Life Lines.
LifeLines is een onderzoek in de drie noordelijke provincies naar gezond ouder worden. In de database van het onderzoek zijn inmiddels gegevens opgeslagen van 167.000 noordelingen.
Het wetenschappelijk project is van het UMCG in Groningen overgegaan naar een bv. De nieuwe constructie is nodig om het wetenschappelijk materiaal beter toegankelijk te maken voor onderzoekers wereldwijd. Om de veiligheid van het onderzoek en de gegevens te garanderen zitten het gebouw, het personeel en de inboedel van LifeLines in één bv en de database in een andere. Dit voor het geval er toch iets met de eerste bv gebeurt, als is dat volgens Stolk praktisch onmogelijk omdat het UMCG de enige aandeelhouder blijft.
Ook het gebruik van de medische gegevens door wetenschappers verandert niet, zegt de wetenschappelijk directeur: "Wij selecteren streng welke wetenschappers voor welk soort onderzoek de anonieme gegevens mogen gebruiken. En het geld dat wij daarvoor krijgen stoppen we weer in beter onderzoek naar gezonder ouder worden van LifeLines zelf." De nieuwe bv's hebben winstoogmerk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl