Argusvlinder verdwenen uit Drenthe

ASSEN - De argusvlinder is bijna helemaal verdwenen uit Drenthe. Dat blijkt uit de landelijke vlindertelling die afgelopen weekend gehouden is.
De argusvlinder lijkt alleen nog voor te komen in het westen van het land en langs rivieren, op de kleigronden. Over het algemeen komt de argusvlinder ook daar niet meer in grote aantallen voor. De Vlinderstichting telt vaak niet meer dan enkele exemplaren per vierkante kilometer. Alleen bij Hoorn in Noord-Holland werden 27 argusvlinders op een vierkante kilometer waargenomen. Dat was een uitzondering.

Kars Veling van de Vlinderstichting zegt dat ze al langer merkten dat de argusvlinder minder werd gevonden. Twintig jaar geleden zat de vlinder overal in Drenthe. Veling vermoedt dat het komt door stikstofgehalte in de lucht, maar zeker weet de Vlinderstichting dat niet. Op de zandgronden doet de argusvlinder het slecht. De Vlinderstichting is bezig met een reddingsplan voor de vlinder. Ook over andere vlindersoorten maken ze zich zorgen over. De veenbesparelmoervlinder komt bijvoorbeeld alleen in Drenthe voor.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl