Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen vonnis oud-maagchirurg

EMMEN - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Assen waarin de oud-maagchirurg Nick R. wordt vrijgesproken van toebrengen zwaar lichamelijk letsel.
De oud-chirurg voerde in de periode tussen 2005 tot begin 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. De man werd uiteindelijk ontslagen nadat er veel klachten over hem waren binnengekomen en het aantal sterfgevallen in een paar jaar tijd flink steeg. Na zijn ontslag deden zeventien mensen, van wie zes nabestaanden van overleden patiënten, aangifte tegen de omstreden arts. Het Openbaar Ministerie seponeerde zestien zaken wegens gebrek aan bewijs. Alleen het incident met het achtergelaten wondgaasje bleef over.

Wondgaasje

De vrouw ging in februari 2009 onder het mes. Tijdens de operatie merkten de operatieassistenten, die de instrumenten en andere spullen tellen, dat er een gaasje miste. Volgens de richtlijnen mag een chirurg een operatiewond niet dichtmaken voordat een gaasje is gevonden. R. wilde niet wachten en hechtte de wond. Nadat de patiënte meerdere keren met hevige pijn en een ontstoken wond terug was geweest bij een nazorgarts in het ziekenhuis, vond een andere chirurg bijna drie maanden na de ingreep door R. het gaasje alsnog in de buik van de vrouw.
Volgens de rechtbank heeft de maagchirurg niet willens en wetens gehandeld en wel degelijk naar het verdwenen gaasje gezocht. Opzet was niet in het spel, aldus de rechtbank.

Strafbaar

Het OM heeft besloten om tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan. De officier van justitie is van mening dat hij had kunnen weten dat er een gaasje weg was. Tijdens de operatie en ook na de operatie is hem verteld dat er een gaasje zoek was. Ondanks deze informatie heeft hij besloten om geen röntgenfoto te maken van het operatiegebied en heeft hij niet in het operatieverslag vermeld dat er een gaasje zoek was. De gevolgen voor de patiënte waren naar het oordeel van het OM dusdanig dat wel van zwaar lichamelijk letsel kan worden gesproken. Verdachte heeft dus wel degelijk strafbaar gehandeld, aldus het OM.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl