Drenten willen dat Europese Unie minder macht krijgt

De vlag van de Europese Unie
De vlag van de Europese Unie
ASSEN - Het zijn vandaag de Europese verkiezingen. Uit onderzoek van het EénVandaag Opiniepanel onder 791 Drenten blijkt dat de Europese Unie niet populair is in onze provincie.
63 procent van de Drentse ondervraagden in het onderzoek is van mening dat Europa minder invloed moet hebben op zaken als buitenlands beleid, defensie en de bestrijding van internationale criminaliteit. Slechts acht procent vindt juist dat de Europese Unie (EU) een sterker bestuur moet krijgen. Daarnaast vinden veel Drenten (49 procent) in vergelijking met de rest van Nederland dat de EU een negatieve invloed heeft op de Nederlandse economie.

Europa moet zeker niet in een federale staat, zoals de Verenigde Staten, veranderen. Waar in Nederland gemiddeld 15 procent voor is, kiest slechts 7 procent van de Drenten voor deze vorm. Bovendien mag de Europese Unie, die nu bestaat uit 28 landen, zich volgens ruim de helft van de Drenten niet meer uitbreiden. Met 77 procent wil het merendeel van de Drentse ondervraagden graag een referendum over de koers die Nederland moet varen ten opzichte van de EU.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl