Inwoners Onnen voelen zich overvallen door komst azielzoekers

(Bron: RTV Noord)
(Bron: RTV Noord)
ONNEN - 'We zijn overvallen door dit nieuws'. Zo reageerden veel bewoners van Onnen tijdens de informatiebijeenkomst die door het COA werd georganiseerd. In een bomvolle en snikhete kerk werden de inwoners door het COA en burgemeester Vlietstra bijgepraat.
Op verzoek van het COA, het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers, werkt de gemeente Haren mee aan de eerste opvang voor 215 vluchtelingen. Dat aantal kan worden uitgebreid tot maximaal 480 voor een periode van maximaal drie jaar. Het recreatiepark Onnenstaete wordt hiervoor ingericht. De bewoners van Onnen kregen dit nieuws woensdag in een brief tot zich. En daar zat vooral de woede.

Gemeente ook overvallen

Burgemeester Janny Vlietstra probeerde die woede voor een deel weg te nemen door te zeggen dat het gemeentebestuur van Haren zich net zo overvallen voelt. 'Afgelopen maandag kregen wij het verzoek van het COA pas. Maar wij hebben geen moment getwijfeld en ook de gemeenteraad ging afgelopen dinsdag unaniem akkoord met dit verzoek.'

Avondklok

Een van de bewoners sprak haar angt uit: Wij zijn een dorp van ongeveer 600 inwoners. Daar worden nu maximaal 480 mensen bijgeplaatst van een hele andere herkomst. Wat voor ervaringen heeft het COA hiermee? En worden er wel voldoende beveiligers aangetrokken? Een andere inwoner had het zelfs over het instellen van een avondklok voor de vluchtelingen.
Maar er was ook veel positief geluid. Sommigen reageerden zelfs emotioneel en wilden de vluchtelingen warm verwelkomen.
Dominee Venema sloot de avond af. 'Deze mensen zijn ontheemd en ver van hun huis. Wij zouden niet graag in hun schoenen staan. Het is daar heter dan hier in de kerk'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl