Nieuw college wil Emmen windmolenvrij houden

EMMEN - Emmen moet een windmolenvrije gemeente blijven. Dit gaan de nieuwe collegepartijen Wakker Emmen PvdA en CDA de provincie Drenthe duidelijk maken.
Het tegenhouden van de windmolens is één van de speerpunten van de nieuwe coalitie. Mocht de gemeente de gevreesde molens niet kunnen tegenhouden dan mag plaatsing alleen onder bepaalde voorwaarden gebeuren. Zo moet er zo weinig mogelijk hinder zijn voor omwonenden en er mag geen sprake zijn van schade voor de volksgezondheid. Bovendien mogen de windturbines niet binnen 1500 meter van woningen gebouwd worden.

Andere speerpunten

Gisteren werd het Emmer college officieel gepresenteerd en op 3 juni worden de nieuwe wethouders benoemd. ‘Aanpakken en doen!’ is het motto de komende vier jaar. Concreet moet dat blijken uit de verdubbeling van de weg Klazienaveen - Emmen en een forse investering in dorpen en wijken. Het nieuwe college wil daar de komende vier jaar 5 miljoen euro voor vrijmaken. Verder worden de ozb en de sporttarieven tot en met 2016 bevroren.
De Atalantaplannen voor de nieuwe dierentuin en het theater blijven ongewijzigd. Hetzelfde geldt voor citymarketing, waar Wakker Emmen vorige maand nog tegen stemde.

De wethouders

In het nieuwe college verdedigen Rene van der Weide, Jisse Otter en Jan Bos de belangen van Wakker Emmen. Bouke Arends blijft aan als PvdA-wethouder en tot verrassing stopt CDA-wethouder Henk Jumelet. Het is een persoonlijk besluit dat volgens hem zelf los staat van de politiek. Bouke Durk Wilms die vorig jaar bijna moest opstappen vanwege het parkeergarage-debacle is straks de enige CDA-wethouder in het nieuwe college.

PvdA beslissend

Of de vijf wethouders ook daadwerkelijk aan de slag mogen hangt af van de PvdA-leden. Die beslissen maandagavond of ze akkoord gaan met deze samenwerking. Bestuurlijke samenwerking met Wakker Emmen ligt erg gevoelig aangezien beide partijen de afgelopen jaren politieke aartsvijanden waren. Mochten de leden tegenstemmen dan is de Emmer politiek terug bij af.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl