SP-voorman: 'Geheimhoudingsplicht Eurochamp-commissie knellend'

ASSEN - De geheimhoudingsplicht van de provinciale onderzoekscommissie naar de Eurochamp-affaire moet opgeheven worden. Dat wil SP-voorman Ko Vester als commissielid. Hij vindt de geheimhoudingsplicht knellend, zei hij zaterdag in het Radio-Drenthe-programma Cassata.
De onderzoekscommissie onderzocht vijf jaar geleden, wie er in 2008 vanuit het provinciehuis een vertrouwelijk rapport over fraude bij gehandicaptensportorganisatie Eurochamp naar het Dagblad van het Noorden had gelekt. Daarbij werden onder andere de toenmalige gedeputeerden Anneke Haarsma (PvdA) en Tanja Klip (VVD) onder ede door de onderzoekscommissie gehoord. Hoewel duidelijk was dat er wel degelijk gelekt was, kwam de dader niet boven drijven.

Bij de provincie Drenthe kostte de lekaffaire niemand zijn baan, maar dagblad-journalist Gerard de Kleine uit Emmen verloor wel zijn baan. Die voert nu nog steeds procedures tegen de provincie, omdat hij in zijn ogen in de problemen is gekomen door toedoen van de toenmalige VVD-gedeputeerde Tanja Klip, die inmiddels vertrokken is naar Gelderland waar ze dijkgraaf is geworden.

Volgens De Kleine werkte hij 'op haar uitdrukkelijke verzoek' mee aan een nader onderzoek van KPMG naar 'het lek', zo stelt hij, en daarbij was hem vertrouwelijkheid toegezegd. Uiteindelijk kwam zijn relaas, onder de naam 'informant', in het KPMG-onderzoeksrapport te staan, wat hem later bij de krant in grote moeilijkheden bracht. Want zijn werkgever had verboden mee te werken.
De Kleine haalt verhaal bij de provincie, omdat in zijn ogen de beloofde vertrouwelijkheid niet is nageleefd. Maar de provincie ziet 'niet als belanghebbende' en weigert hem daarom ook inzage in allerlei opgevraagde stukken van de Eurochamp-onderzoekscommissie.

SP-voorman Ko Vester vindt dat hij door de geheimhoudingsplicht als Eurochamp-commissielid niet de waarheid kan spreken, en dat is strijdig met zijn controlerende taak als Statenlid. Hij stelt dat ook de commissieleden Gea Smith (GroenLinks) en Herman Beerda (PvdA) de gevraagde opheffing van de geheimhoudingsplicht steunen. Woensdag praten de Staten erover.

In het Radioforum van Cassata liet VVD-fractievoorzitter Annemarie Pannekoek al weten er absoluut niets voor te voelen. "De geheimhouding door de commissieleden is destijds niet voor niets beloofd. We hebben niets te verbergen maar wel te beschermen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl