Elmar Reinders sterkste in Dorpenomloop

WIELRENNEN - De Dorpenomloop door Drenthe is gewonnen door Elmar Reinders uit Emmen. De renner van Cyclingteam Jo Piels kwam na 161 kilometer net voor medevluchter en ploeggenoot Joey van Rhee over de streep.

Tijdens het eerste uur van de koers, met start en finish in Assen, reed het ruim honderd man tellende peloton bijna vijftig kilometer in het uur. Na acht kilometer plaatste Robin Lowik de eerste ontsnapping, maar hij werd snel teruggepakt.

Na 32 kilometer ontstond een kopgroep van 23 man, waaronder Berden de Vries, Wouter Olde Heuvel, Sven Kramer en Elmar Reinders. Die grote kopgroep bleef lang aan kop, maar zag de voorsprong niet groter worden van twintig seconden. Na 70 kilometer werd de kopgroep opgeslokt door het peloton, waarna een kopgroep van vier man ontstond. Sven Kramer, Robert de Jong, Koen Bouwman en Maurits Lammertink reden lang op kop en van dat viertal bleven Kramer en Lammertink over.

Op de laatste kasseienstrook bij Gasselte werd het viertal teruggepakt en vlak daarna ging Elmar Reinders er samen met ploeggenoot Joey van Rhee vandoor. Zij hielden hun voorsprong vast tot aan de finish, die Reinders als eerste mocht passeren. Ruim veertig seconden later won Peter Merx de snelste van het eerste deel van het peloton.