CDA grootste partij in Drenthe, opkomst 37,4 procent

ASSEN - Het CDA is bij de Europese verkiezingen de grootste partij geworden in Drenthe. De christendemocraten haalden in onze provincie 16,1 procent van de stemmen.
De partij leverde daarmee wel flink in ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen in 2009. Datzelfde geldt voor de tweede grootste partij PvdA, dat 13,6 procent van de stemmen kreeg. D66, dat landelijk de grootste werd, haalde in Drenthe 12,6 procent van de stemmen. Dat is de helft meer dan in 2009.

De PVV verloor ook in onze provincie. 11,4 procent van de Drentse stemmers koos voor de partij van Wilders, een daling van bijna 15 procent. Alleen in Emmen werd de PVV de grootste. De grootste winnaar in Drenthe is de SP, dat 60 procent meer haalde dan in 2009 en uiteindelijk 10,5 procent van de stemmen kreeg.

Het Drentse opkomstpercentage is met 37,4 procent nagenoeg gelijk aan het landelijke cijfer en is iets hoger dan bij de laatste Europese verkiezingen.

Bron: ANP

Drentse Europarlementariërs

Jan Huitema uit Makkinga heeft het Europees Parlement gehaald. Hij kreeg voldoende voorkeursstemmen. Huitema stond zesde op de lijst voor de VVD. Hij verdringt de nummer 3, Maarten Smit. Huitema heeft een boerenbedrijf in Makkinga met 130 melkkoeien en was tot 2009 medewerker in het Europees Parlement.
PvdA-er Michiel Emmelkamp, geboren en getogen in Zuidlaren, is er net niet in geslaagd een zetel te bemachtigen in het Europees Parlement. Emmelkamp stond vierde op de kieslijst, maar de PvdA krijgt in Europa drie zetels.

Voor Wim Eilering, geboren Emmenaar, was het vooraf al een moeilijke missie om een zetel te veroveren. Het CDA kreeg vijf zetels, Eilering stond op plek tien. Alleen met voldoende voorkeursstemmen zou Eilering nog in het Europees Parlement kunnen komen, maar hij verwacht zelf niet dat dat gaat lukken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl