Onderzoek politie naar onderzoeksleidster fraudezaak duurt nog maanden

Marple-onderzoekster krijgt ontslag bij Politieacademie
Marple-onderzoekster krijgt ontslag bij Politieacademie
ASSEN - Het interne onderzoek van de nationale politie naar de onderzoeksleidster van de fraudezaak bij de provincie Drenthe duurt zeker nog maanden. Dat laat een politiewoordvoerster weten.
Onderzoeksleidster Greet Elsinga van het particuliere recherchebureau Marple onderzocht vanaf november verdenkingen van ernstig plichtsverzuim tegen vier provincieambtenaren in Drenthe. Ze bleek daarnaast ook werkzaam bij de politie, zo ontdekte RTV Drenthe eind maart. Volgens deskundigen is dit volledig in strijd met de gedragscode en voorschriften die gelden bij de politie.

Na vragen hierover is de politie vorige maand een intern onderzoek gestart naar haar werkzaamheden voor Marple, en of dit in strijd is met de regels. In de tussentijd mag Greet Elsinga geen recherchewerk meer doen voor dit particuliere bureau. Eerst zou het onderzoek 'zeker weken in beslag gaan nemen', maar dat is nu zeker enkele maanden.

Volgens de woordvoerster heeft dit te maken met 'alle zorgvuldigheid, waarmee dit interne onderzoek uitgevoerd wordt'. Het fraudeonderzoek van Marple deed veel stof opwaaien, omdat het recherchebureau omstreden onderzoeksmethodes had gebruikt, zoals een track en trace-systeem onder een privé-auto van een ambtenaar en het afluisteren van telefoongesprekken.

Het door Marple uitgevoerde fraude-onderzoek heeft ertoe geleid dat twee provincieambtenaren een andere functie krijgen, en twee ontslag krijgen per 1 augustus. Eén van hen is teamleider Erik Koerts uit Westerbork, die 'ongeschiktheidsontslag' krijgt. Hij kaartte vorig jaar de verdenkingen van plichtsverzuim aan, maar vliegt zelf de laan uit, omdat hij over de zaak heeft gepraat met derden. Dat werd duidelijk, door het naluisteren van door Koerts gevoerde telefoongesprekken. Daarvoor was op zijn werktelefoon een app geplaatst door het recherchebureau. Beide ambtenaren zijn in verweer gegaan tegen de ontslagaanzegging.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl