Drentse nertsenfokkers blij met opheffing verbod

Henk Santing uit Zuidwolde
Henk Santing uit Zuidwolde
ZUIDWOLDE - Drentse nertsenfokkers zijn blij, want door een rechterlijke uitspraak is een landelijk verbod op de nertsenfokkerij vanaf 2024 voorlopig weer van de baan. Nertsenfokker Henk Santing uit Zuidwolde had wel verwacht dat het fokverbod van staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw niet houdbaar zou zijn, maar dat er zo snel een streep door gezet zou worden had hij niet gedacht. Vorige week oordeelde de rechtbank dat het fokken van nertsen voorlopig niet verboden kan worden, omdat dit de fokkers financieel ernstig zal treffen en er nog geen enkele duidelijkheid is over een vergoeding.
Een paar jaar geleden moest de nertsenfokkerij aan allerlei nieuwe maatregelen voldoen om het dierenwelzijn te verbeteren. Daardoor hebben ze grote investeringen gedaan in nieuwe kooien. Volgens Santing was een verbod daarom ook absoluut niet te verkopen. Vorig jaar gaf Santing aan, dat hij bij een verbod zeker twee miljoen euro aan schadeloosstelling zou eisen.
Hoewel staatssecretaris Dijksma in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, heeft Santing er vertrouwen in dat het verbod straks definitief naar de prullenbak gaat.
Hij hield tot afgelopen jaar 5000 nertsen, maar heeft dit de nu uitgebreid naar 6.000. Naast Santing in Zuidwolde zijn er nog twee nertsenfokkers in Drenthe. Die zitten in Smilde en Steenwijksmoer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl