Hoogeveensche Vaart gestremd voor vaarverkeer door regen

PROVINCIE - NOORDSCHESCHUT- De Hoogeveensche Vaart is gestremd voor al het vaarverkeer. De hevige regenval van gisteren heeft ervoor gezorgd dat de stroming in de sluizen te sterk is. Het water liep over de sluisdeuren heen. Ook de weilanden in de omgeving staan onder water. De provincie Drenthe zegt dat het een unieke situatie is.
De sluiswachter verwacht dat de sluis morgen weer open kan. Hij werd gisteravond gewaarschuwd dat er gespuid moest worden. Vannacht stond het water volgens de sluiswachter 22 cm boven NAP.

Jaap Burger uit Vianen ligt vast bij de sluis. Hij kan met zijn boot niet verder varen. Hij is gepensioneerd en vindt het geen punt dat hij vandaag niet verder kan varen. "Dit is weer eens wat anders, dit is niet alledaags." Gisteravond stond hij op de eerste rij. Zijn bootje ging 25 cm omhoog door al het water.

Waterschappen nemen maatregelen

Waterschap Reest en Wieden zet alle zeilen bij. Ze hebben pompen en roosters in het Oranjekanaal geplaatst om het water af te voeren. Ook zijn zandzakken neergelegd bij gemaal Nieuweroord. Een extra team is opgeroepen en er wordt nog meer wateroverlast verwacht.

Bea Stoker van Reest en Wieden ziet dat er veel regen is gevallen in het Drentse deel van hun aandachtsgebied. "We hebben meteen een team van acht mensen aan het werk gezet. Er is de afgelopen weken veel regen gevallen. Dus alles zit al flink vol. We proberen zo veel mogelijk af te voeren, maar dat is niet altijd mogelijk."

Ook Waterschap Vechtstromen is druk in touw om de grote hoeveelheid water in het gebied te reguleren. Gemalen draaien op volle kracht en de stuwen in het gebied zijn gestreken, zodat het water in rivieren, beken en sloten snel afgevoerd wordt. Speciale retentiegebieden staan klaar om te worden ingezet om extra neerslag op te kunnen vangen. Volgens het Waterschap is gisteren en afgelopen in het gebied tussen Nieuw-Schoonebeek tot Slagharen 60 tot 70 mm neerslag gevallen.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl