ANWB: Outdoor Grolloo gebruikt geen continu-zekering

GROLLOO - De ANWB heeft klimparken in Nederland getest en klimpark Outdoor Grolloo als onveilig bestempeld. In het park is geen permanent veiligheidssysteem, waardoor klimmers ten val kunnen komen.
Van de elf geteste klimparken zijn er volgens de ANWB drie onveilig. Klimmers kunnen zichzelf per ongeluk loskoppelen van de kabel. Een testteam, bestaande uit een klimexpert en een onderzoeker van de ANWB, beoordeelde de klimparken. Daarbij werd gelet op toezicht, instructie en het gebruikte zekeringssysteem. Bij veel parken zijn klimmers permanent gezekerd, met minimaal één karabiner en/of een katrol. Deze parken beoordeelt de ANWB als veilig, omdat de klimmer altijd vast zit aan de kabel en dus niet kan vallen..

Erik Eefting van het klimpark zegt dat zijn park elk jaar wordt gekeurd. Hij erkent dat er geen permanente zekering is in het park. "Maar alleen de meer ervaren klimmers gaan naar hoogtes van acht en tien meter", zegt Eefting. Hij erkent dat kinderen inderdaad los kunnen komen te staan. "Maar daar letten wij en de ouders op. De kinderen doen veel ervaring op en krijgen goede instructies. En komen nauwelijks los te staan. En als het gebeurt dan staan ze op een platform tussen staalkabels. We hebben nog nooit een ernstig ongeluk gehad." In 2008 is hij met klimpark begonnen en toen bestond er nog geen ander systeem. Hij is niet blij met de keuring van de ANWB.

Klimbos Appelscha en Adfunturepark Dokkum werden net als Outdoor Grolloo als onveilig bestempeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl