Tachtigjarige Oorlog wel of niet in Drentsche Aa?

DEURZE - Ligt er een schans uit de Tachtigjarige Oorlog in de Drentse Aa bij Deurze en zijn er militaire verdedigingswerken aan de overkant van de beek of is dat een verhaal uit een spannend jongensboek?
Er ligt al eeuwen een vreemde verhoging in het beekdal van het Deurzerdiep. Volgens Roldenaar Arie Fonk is het een schans uit de Tachtigjarige Oorlog. Samen met het Stuversbargie en een aantal vermeende grachten aan de overzijde van de beek is het een militair verdedigingswerk meent Fonk. Hij heeft op de vermeende schans kanons- en geweerkogels gevonden en ook, gespen en een handvat van een zwaard.

De provinciaal archeoloog wil er volgens Fonk geen aandacht aan besteden. Op basis van bestaande kennis geloven ze het verhaal over de Tachtigjarige Oorlog niet. De kwestie speelt al jaren en laaide onlangs opnieuw op in de radiorubriek Onderweg van RTV Drenthe omdat in het beekdal een nieuw fietspad word aangelegd.

Deskundige aan het woord

RTV Drenthe vroeg aan hoogleraar en landschapskundige Theo Spek van de Rijks Universiteit Groningen om het landschap ter plekke 'te lezen' en samen te voegen met de bestaande kennis. "De vermeende schans is een natuurlijke ophoging uit de ijstijd waar waarschijnlijk wel menselijke activiteiten zijn geweest omdat hij bescherming tegen water bood. De gevonden militaire voorwerpen ter plekke zijn wel vreemd. De waterwerken aan de overzijde zijn waarschijnlijk ontstaan toen er landgoederen werden aangelegd".

Hoogleraar Spek denkt niet dat er omvangrijke militaire werken bij het Deurzerdiep hebben gelegen. "De kernvraag is: wat viel er te verdedigen? De doorgaande wegen van Groningen naar Coevorden en Zwolle liepen hier niet langs". Spek is wel van mening dat het onderzoek van Fonk en zijn medestanders nadere bestudering verdient. "Onderzoek int de archieven van de landgoederen en de in schop de bodem kan meer duidelijkheid geven", aldus Spek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl