Geheimhoudingsplicht gehandhaafd rond Eurochampcommissie

Ko Vester (midden) en Marianne van der Tol (links)
Ko Vester (midden) en Marianne van der Tol (links)
ASSEN - De geheimhoudingsplicht van de provinciale onderzoekscommissie naar de Eurochampaffaire blijft gehandhaafd. Dat bleek woensdag na een debat in provinciale staten.
SP-fractievoorzitter Ko Vester maakte deel uit van de commissie en wil af van de geheimhouding, omdat het botst met zijn rol als volksvertegenwoordiger. De commissie onderzocht in 2009 wie in 2008 vanuit het provinciehuis een vertrouwelijk rapport over fraude bij gehandicaptensportorganisatie Eurochamp naar het Dagblad van het Noorden had gelekt.

Het lek kwam nooit boven, maar de affaire kostte journalist Gerard de Kleine van het Dagblad van het Noorden zijn baan, omdat hij op verzoek van toenmalig gedeputeerde Tanja Klip meewerkte aan een onderzoek van KPMG dat het lek onderzocht. Hij deed dat 'in vertrouwelijkheid', maar zijn relaas was in het rapport terug te vinden als 'de informant'. De krant, die De Kleine medewerking aan dit onderzoek had verboden, ontsloeg hem.

De Kleine strijdt sindsdien met de provincie, omdat in zijn ogen de beloofde vertrouwelijkheid niet is nageleefd. Maar de provincie ziet hem 'niet als belanghebbende' en weigert hem daarom ook inzage in allerlei opgevraagde stukken van de Eurochamp-commissie.

De SP kreeg in een soms emotioneel debat geen steun voor het schrappen van de geheimhouding. Vooral de VVD verzet zich er tegen, daarbij gesteund door coalitiegenoot PvdA. Vester zei dat niet te begrijpen, omdat PvdA'er Herman Beerda, die ook lid was van de onderzoekscommissie, tegen hem heeft gezegd ook van de geheimhouding af te willen. Vester heeft de indruk dat Beerda heeft moeten buigen voor de fractiediscipline. Beerda zelf was wegens ziekte niet bij de vergadering in het provinciehuis aanwezig.

Het verzoek om opheffing werd uiteindelijk met 22 stemmen tegen en 17 stemmen voor verworpen. PvdA, VVD en ChristenUnie stemden tegen, CDA, SP, D66, PVV en GroenLinks stemden voor.

Eerder hierover:


💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl