'Bizarre beveiligingsmaatregelen op basis van onwaarheden'

ASSEN - "De provincie Drenthe heeft bizarre beveiligingsmaatregelen getroffen rond de schorsing van een ambtenaar, op basis van onwaarheden." Die kritiek komt van oud-rechercheur Dick Gosewehr.
Gosewehr heeft het fraude-onderzoek geanalyseerd dat de provincie vorig jaar november instelde naar drie ambtenaren, na signalen van gesjoemel met gekapt hout. Dit is verricht door het recherchebureau Marple. Gosewehr betichtte dit bureau al eerder van broddelwerk, maar met één van de ambtenaren is Marple in zijn ogen fors over de schreef gegaan. "Ze hebben hem volledig ten onrechte gecriminaliseerd", zegt Gosewehr.

'Risicovolle organisatie'

Rond de schorsing van deze 58-jarige ambtenaar, op 3 februari, is een zwaar pakket aan beveiligingsmaatregelen getroffen, omdat Marple 'elk risico wilde vermijden, gezien de achtergrond van de man'. Zo was bekend dat hij jager is, en suggereerde het recherchebureau dat de man 'mogelijk één of meerdere wapens thuis had'. Bovendien veronderstelde het bureau 'dat de man lid was van een risicovolle organisatie'.

Daarmee werd Motorclub Hoogeveen bedoeld. Deze motorclub zit op bijna dezelfde locatie als schietvereniging De Vrijheid in Hoogeveen, waarvan de ambtenaar lid was. Via een track and trace-systeem op de privéauto van de ambtenaar, werd door het recherchebureau de conclusie getrokken dat de man ook lid was van de motorclub. Maar dat blijkt, zo onderzocht Gosewehr, helemaal niet het geval. "De man rijdt geen motor, ze kennen hem daar helemaal niet. Hij is dus geen lid en bovendien is het een gezellige familieclub, dus hoezo risicovol?", aldus Gosewehr.

Veiligheidsmaatregelen

Toch werd op basis van 'een mogelijk risico op bedreiging' op advies van Marple een zwaar pakket aan veiligheidsmaatregelen getroffen op de dag van schorsing van de man. Dat hield in: beveiligingscamera's thuis bij twee teamleiders, inzet van vier beveiligingsmannen, van wie twee een week lang bij één teamleider thuiszaten, 24-uurs observatie van de ambtenaar in kwestie, nog langer track and trace op diens auto en bij de teamleiders ook nog een opname-applicatie op de diensttelefoon om telefoongesprekken na te luisteren. Verder zou de teamleider, die al twee beveiligers thuis had, ook in een gepantserde auto hebben gereden. Ook rond het provinciehuis was extra beveiliging.

Kwalijk

Oud-rechercheur Dick Gosewehr vindt dat de betrokken ambtenaar op basis van onwaarheden ten onrechte gecriminaliseerd is. "Je zou haast denken dat iemand moorden heeft gepleegd. Dit is gigantisch, dan moet je wel in de top van de criminaliteit zitten om dit over je heen te krijgen." Gosewehr vindt het kwalijk dat de provincie 'alles klakkeloos van het recherchebureau heeft aangenomen en zelf niet nader heeft bekeken of het allemaal wel klopte wat er over de man werd beweerd'. Hij vindt dat de provincie een juridische procedure moet beginnen tegen het recherchebureau Marple en excuses moet maken aan de ambtenaar in kwestie.

De betreffende ambtenaar, die 33 jaar bij de provincie werkt, krijgt strafontslag per 1 augustus. Volgens de provincie heeft hij gefraudeerd met kilometerdeclaraties en te veel verlofuren opgenomen. Hij heeft hiertegen bezwaar gemaakt.
De provincie wil verder niet op de zaak reageren.

Eerder hierover:


Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.