Drentse HIV-strijder ontvangt prijs van 100.000 euro in Wenen

HOOGHALEN - De Drent Alie Eleveld heeft in Wenen een bijzondere prijs in ontvangst genomen.
Voor de stichting die ze in het Keniaanse Kisumu heeft opgezet, kreeg Eleveld de Crystal of Hope-award uitgereikt. Dat is een prijs van honderdduizend euro voor organisaties die zich inzetten voor mensen met AIDS en HIV.

Safe Water and AIDS Project

Eleveld is oprichter en directeur van de stichting Safe Water and AIDS Project. De organisatie zet zich in voor mensen met HIV en brengt ze kennis bij over het belang van zaken als schoon drinkwater en het hebben van veilige seks. Ook leert de organisatie hen verkooptechnieken, waarna zij producten gaan verkopen, zoals zeep, condooms of een speciaal poeder om water te desinfecteren. Op die manier creëert het Safe Water and AIDS Project een soort gezondheidsambassadeurs, die anderen behoeden voor gezondheidsgevaren. Met de inkomsten kunnen de mensen hun familie onderhouden. Omdat de HIV-geïnfecteerden zich op deze manier inzetten voor de maatschappij toont de plaatselijke bevolking meer respect voor hen.

Award

De uitreiking van de award vond plaats tijdens het Life Ball in het Oostenrijkse Wenen. Life Ball is de grootste Europese liefdadigheidsorganisatie op het gebied van AIDS en HIV. Bij het evenement dat zaterdagavond werd gehouden, waren onder meer internationale bekenden als Bill Clinton aanwezig.

Alie Eleveld

Alie Eleveld groeide op in Hooghalen en deed een opleiding tot kinderverpleegkundige. Ze specialiseerde zich in volksgezondheid en tropische geneeskunde. Dertig jaar geleden emigreerde ze naar Zambia. Sindsdien zet Eleveld zich in voor mensen met HIV. Ook woonde ze in landen als Congo en Zuid-Soedan. Nu woont ze in Kenia, een land waar ontzettend veel mensen lijden aan HIV. Ook zijn veel kinderen er wees omdat hun ouders zijn gestorven aan AIDS. In Kenia besloot ze de stichting Safe Water and AIDS Project op te richten. Vorig jaar is Alie Eleveld benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar werkzaamheden.

Alie Eleveld in een video van de Crystal of Hope-award over haar organisatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl