Statenvragen GroenLinks, CDA en SP over omstreden rechercheonderzoek

ASSEN - GroenLinks, CDA en de SP willen opheldering van Gedeputeerde Staten over het omstreden recherche-onderzoek dat de provincie Drenthe liet doen naar sjoemelende ambtenaren. Aanleiding voor de Statenvragen is het nieuws dat RTV Drenthe en Brandpunt dit weekend brachten.

Daarbij kwam naar buiten dat het recherche-onderzoek van bureau Marple aan alle kanten rammelt en dat een ambtenaar onterecht gecriminaliseerd is. Daardoor zijn zware beveiligingsmaatregelen getroffen rond zijn schorsing in februari. Zo zou hij volgens Marple vuurwapengevaarlijk zijn en lid zijn van een 'criminele motorclub', wat niet klopt.

GroenLinks wil van GS weten of in deze zaak door Marple inschattingsfouten zijn gemaakt en of de provincie bereid is tot een tweede onderzoek door een ander bureau. Ook wil GroenLinks weten of GS bereid is het ontslag terug te draaien, als blijkt dat de informatie uit het Marple-onderzoek niet juist is.


De SP vraagt de provincie of die alle beschuldigingen tegen de ambtenaar ook gecontroleerd heeft en of de conclusies van Marple op betrouwbaarheid zijn onderzocht. De SP wil het onderzoeksrapport van Marple, en wil ook weten wat het allemaal gekost heeft. Het CDA wil onder andere meer details over het onderzoek en wil weten of het college op de hoogte was van de onderzoeksmethoden.


De PvdA vindt het beeld dat nu in de media is ontstaan 'onthutsend' en hoopt dat de ingediende Statenvragen straks meer duidelijkheid geven. Ook de VVD noemt 'het geschetste beeld niet fraai' en zou graag meer helderheid willen. Maar volgens vice-fractievoorzitter Johan Baltes 'is het beeld niet compleet en eenzijdig, en is het wachten nu eerst op de juridische procedures in deze zaak'. Ook D66 en PVV willen dat eerst afwachten.


De betreffende 58-jarige ambtenaar, die 33 jaar bij de provincie werkt, zou in 2012 straatklinkers van de provincie hebben gestolen. Dat werd niet bewezen. Hij wordt nu ontslagen wegens te veel gedeclareerde kilometers en te veel opgenomen verlofuren. Dat is vastgesteld door Marple, onder meer met behulp van een track- and tracesysteem onder de privéauto van de ambtenaar.


In het Radio Drenthe-programma Cassata maakte oud-rechercheur Dick Gosewehr uit Vledder zaterdag gehakt van het Marple-onderzoek. Hij noemde het eerder al bij RTV Drenthe broddelwerk, maar vindt het nog kwalijker dat het recherchebureau onwaarheden heeft verteld. Hij adviseert de provincie een juridische procedure tegen het bureau te beginnen, wegens ondeugdelijk werk, en excuses te maken naar de ambtenaar.


Eerder hierover:

'Bizarre beveiligingsmaatregelen op basis van onwaarheden'

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: