Prehistorische vondsten gedaan in Dwingelderveld

DWINGELOO - Studenten en archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben in natuurgebied Dwingelderveld sporen van bewoning gevonden in de zogenaamde Celtic Fields.
Celtic Fields zijn kleine prehistorische akkertjes waar boeren hun gewassen teelden. Rondom de akkers zijn aarden wallen opgeworpen, waarschijnlijk gemaakt van afval uit de nederzettingen. Uit de hoogste aarden wal is een scherf gehaald van een pot die is gemaakt tussen 1100 en 700 voor Christus. Daarmee wordt volgens onderzoeksleider Stijn Arnoldussen meteen duidelijk hoe oud de akkertjes en de nederzetting zijn. De prehistorische akkers in het Dwingelderveld zijn nog goed te zien op een kaart die gemaakt is van luchtopnames. Ze liggen verscholen in het bos en op voormalige landbouwgrond. Er zijn in het gebied ook karrensporen aangetroffen.

Op dit moment wordt gegraven op de flank van een grafheuvel. Daarnaast zijn er in het gebied meerdere putten uitgezet. Of daar wat te vinden is, kan Arnoldussen niet zeggen. Maar hij gaat er van uit dat de bodem meer prijs zal geven, zoals scherven en verbrandingsresten.
Volg de zoektocht naar sporen via www.raatakker.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl