Meppeler molen draait weer volop dankzij nieuwe fokken

MEPPEL - Molen de Weert in Meppel heeft nieuwe fokken gekregen, onmisbare onderdelen voor de stadsmolen.
De fokken zijn net zo lang als de wieken en volgens molenbouwer Johannes Kooistra te vergelijken met de werking van een vliegtuigvleugel. De fok vangt meer wind en daardoor kan de molen krachtiger draaien. En dat is nodig omdat in 1998 naast de molen bejaardentehuis Reestoord een flat bouwde: weg wind.

De fokken uit 1998 waren zo verrot dat doordraaien onverantwoord was geworden, zegt vrijwilliger Elske van der Werf van de molen: "veel te gevaarlijk voor de omgeving want overal om de molen heen staan huizen". Molenbouwer Kooistra beaamt dat: er komt tonnen druk op zo’n fok te staan en met een beetje wind gaan de wieken met 120 kilometer per uur rond.

De nieuwe fokken zijn van een speciale harde houtsoort gemaakt en via een chemisch proces nog harder gemaakt. Ze kunnen volgens de molenbouwer langer mee dan de oude: 25 jaar. Dat is goed nieuws voor de vrijwilligers van de molen die de 15.000 euro aan kosten voor nieuwe fokken maar amper op kunnen brengen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl