Schimmige transacties in Starglasszaak

Starglass repareerde autoruiten
Starglass repareerde autoruiten
ASSEN - De verdachten in de omvangrijke Starglasszaak hielden er volgens het Openbaar Ministerie een schimmige geldstroom op na. Dat bleek tijdens de tweede zittingsdag in de rechtbank in Assen.
Gisteren begon het proces tegen het autoruitenreparatiebedrijf Starglass uit Emmen, dat in 2011 in opspraak kwam. Vier mannen werden begin 2012 opgepakt op verdenking van het oplichten van verzekeringsmaatschappijen. Ze zouden ten onrechte reparatiekosten hebben gedeclareerd bij verzekeraars, voor een totaalbedrag van zo'n twee miljoen euro. De mannen wordt valsheid in geschrifte, oplichting en fraude verweten.

Stroman

Het Openbaar Ministerie zei tijdens de tweede zittingsdag dat de verdachten er een schimmige geldstroom op nahielden, waardoor ze drie ton konden witwassen. Ze zouden een zwager van een van de verdachten als stroman hebben ingezet, op wiens naam bankrekeningen in Duitsland werden geopend en kluisjes werden gehuurd. Op die rekeningen werden grote bedragen gestort. In een kluisje werd twee kilo goud en 150.000 euro contant geld gevonden.

Panden

Volgens een van de verdachten was het geld bedoeld als lening aan zijn zwager, die er panden in Groningen van kocht. De panden werden verhuurd aan studenten en de huur werd overgemaakt op een Nederlandse bankrekening van de zwager. Op de panden en bankrekeningen is beslag gelegd. De zwager bleek toen nog geen cent aan zijn geldschieter te hebben terugbetaald.

Strafeis

De rechtbank had veel vragen over de schimmige geldstromen en bankrekeningen en vroeg zich hardop af of dit geen schijnconstructie was, waarbij de zwager als stroman werd ingezet. De verdachten ontkenden dit, evenals de verzekeringsfraude. Morgen zal de officier van justitie met de strafeis komen en krijgt de verdediging het woord.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl