Poëzie aan de Vaart krijgt 3.600 euro van Smederijen

HOOGEVEEN - Het project Poëzie aan de Vaart, waarbij kinderen worden gestimuleerd om met taal te spelen, heeft 3.600 euro ontvangen van de Smederijen van Hoogeveen. Ook de muziekdag Hollandscheveld, schaatsrollators voor de ijsbaan in Elim en de jeugdsoos in Elim kregen een bijdrage.
Poëzie aan de Vaart is een idee van dichteres Delia Bremer. Ze wil kinderen uit groep 7 van basisscholen gedichten laten schrijven over het thema water. Het doel is om laaggeletterdheid tegen te gaan en kinderen te stimuleren met taal te spelen. Bremer gaat gastlessen geven op de scholen, waarna de kinderen zelf aan de slag kunnen. De gedichten worden uitgebracht in een bundel. Een jury kiest de tien beste gedichten en die krijgen ook een plek langs de Hoogeveensche Vaart. Om het hele project goed te laten slagen moet Bremer nog wel op zoek naar aanvullende financiering. Wethouder Gert Vos van Hoogeveen draagt het project een warm hart toe, omdat het laaggeletterdheid tegen gaat.

Dorpscentrum 't Anker in Hollandscheveld ontving 750 euro voor de organisatie van een muziekdag op 20 september. 't Anker gaat workshops organiseren om kinderen in aanraking te laten komen met het bespelen van muziekinstrumenten. Aan het eind van de dag geven de kinderen samen een uitvoering. De optredende muzikanten en artiesten moeten zich belangeloos inzetten.

De ijsvereniging in Elim krijgt 500 euro voor het aanschaffen van rollatorschaatsen zodat ook gehandicapten en kleine kinderen van de ijsbaan gebruik kunnen maken. De jeugdsoos in het dorp krijgt 150 euro voor het kopen van dartborden. Zo willen de initiatiefnemers proberen de jongeren zich nóg meer thuis te laten voelen in de soos.

De Smederijen hadden 5000 euro te verdelen, die ze wonnen tijdens de Landelijke Meer Dan Handen Award van het ministerie van VWS. Sinds 2007 worden buurten en wijken via het project De Smederijen nauw betrokken bij het beheer van hun woonomgeving en mogen buurtbewoners meedenken over de verbetering van de leefbaarheid. Dat trekt regelmatig de aandacht van andere gemeenten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.