Openbaar debat over omstreden fraudeonderzoek provincie

Het procesvoorstel
Het procesvoorstel
ASSEN - Er komt op 18 juni een openbaar debat in de Statencommissie over het omstreden fraudeonderzoek naar provinciale ambtenaren. Het college van GS is daarmee akkoord, zo is dinsdagavond bekend gemaakt.
PvdA en D66 hadden daarop aangedrongen, na nieuwe onthullingen dit weekend over de affaire bij RTV Drenthe en KRO's Brandpunt. Daardoor is er grote twijfel ontstaan over de onderzoeksmethodes van het door de provincie ingehuurde recherchebureau Marple. Dit bureau zou een ambtenaar, op basis van foute gegevens, zo gecriminaliseerd hebben, dat er zware beveiligingsmaatregelen zijn getroffen rond diens schorsing eerder dit jaar. De man werd gezien als een bedreiging, waardoor onder meer bij leidinggevenden thuis beveiligingscamera's kwamen en beveiligingsmensen. Ook zou een teamleider in een gepantserde auto hebben gereden.

CDA, SP en GroenLinks stelden maandag al schriftelijke vragen aan GS naar aanleiding van dit nieuws, maar PvdA en D66 vinden de kwestie zo schadelijk voor de provincie dat ze snel openheid van zaken willen. "Bij schriftelijke vragen krijg je vaak antwoorden, die weer nieuwe vragen oproepen. Om toch snel duidelijk te hebben wat er allemaal waar is, en wat niet, is het beter om het meteen in het openbaar te bespreken," aldus PvdA-Statenlid Roelie Goettsch.

GS zijn bereid het rechercheonderzoek naar de ambtenaren en de vervolgstappen tegen het viertal op 18 juni te bespreken met de politiek in de Provinciale Statencommissie Financiën en Bestuur, maar daarbij geeft het college wel aan dat er rekening gehouden moet worden met de privacy van individuen. "We hebben te maken met zaken die thuishoren in de individuele relatie tussen werkgever en werknemer, en dat kan eventuele juridische beperkingen met zich meebrengen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl