Grontmij legt geluidswal bij Assen 'om niet' aan

Stadhuis van Assen
Stadhuis van Assen
ASSEN - De Grontmij legt bij de Asser wijk Baggelhuizen een acht meter hoge geluidswal gratis aan. Maar de totale kosten van de wal zijn wel een half miljoen euro, want dat kost het Assen om van de grond af te komen. Dat maakte wethouder Harmke Vlieg vanavond bekend in de Asser raad.
Een geluidswal bij Baggelhuizen is een al jaren gekoesterde wens. Omdat Assen de komende jaren aan de slag gaat met projecten langs de Florijn-As, zoals de aanleg van een tunnel bij het NS-station, komt er de komende jaren veel grond vrij in Assen. Het gaat om 80-duizend kubieke meter grond. Die gaat rechtstreeks naar de geluidswal. Volgens wethouder Vlieg gaat het om een win-winsituatie, omdat er op deze manier flink op de transportkosten wordt bespaard voor afvoer van de grond. De Grontmij brengt zelf ook nog eens 40-duizend kubieke meter grond in.

De geluidswal komt voort uit het TT-Convenant, waarin allerlei partijen hebben afgesproken om geluidshinder zoveel mogelijk terug te dringen. De wal bij Baggelhuizen is vooral bedoeld om het lawaai van de snelweg A28 te dempen, maar kan niet het motorlawaai op het TT-Circuit tegenhouden.

De raadsfracties zijn in principe blij met de geluidswal, maar hebben wel bedenkingen over de constructie. Ze vragen zich af hoe het zit met de kwaliteit van de grond. Sommigen zijn bang zijn dat er 'een luchtje' aan zit, omdat de aanleg van de wal 'voor niets gebeurt'. De partijen willen er zeker van zijn dat er sprake is van schone grond, of dat de gemeente op deze manier zo makkelijk van 'licht vervuilde grond' afkomt. Ook willen ze meer weten over de financiële constructie, die voor Assen voordelig lijkt, maar sommige partijen hebben daar twijfels over. Volgens wethouder Vlieg was het veel duurder geweest om de vrijkomende grond elders te storten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl