Emmense D-Day veteraan uitgeloot voor festiviteiten in Frankrijk

EMMEN - Een bijzondere maar ook moeilijke dag vandaag voor de 88-jarige Camiel Vereecke uit Emmen. De veteraan landde zeventig jaar geleden op de stranden van Normandië tijdens D-Day.
De invasie van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt uitgebreid gevierd in Frankrijk, maar hij is uitgeloot voor de festiviteiten. Daarover is Vereecke erg teleurgesteld.

Vereecke zit tijdens de oorlog eerst bij de ondergrondse in Nederland. Hij wordt twee keer gearresteerd, moet vluchten voor de Duitsers en komt in het Franse verzet terecht. Na een aantal sabotage-acties wordt hij via Portugal met een vissersboot naar Engeland gesmokkeld. Daar ontmoet hij toenmalig koningin Wilhelmina en krijgt speciale training voor de invasie.

Vereecke overleeft de landing in Normandië tijdens D-Day, maar ziet wel veel kameraden sneuvelen. Na felle gevechten in België en Nederland komt hij vlak na de bevrijding in Coevorden aan. In de omgeving van die stad gaat hij in de bossen op zoek naar achtergebleven Duitsers. Na de Tweede Wereldoorlog dient de oud-militair ook nog drie jaar in Nederlands-Indië.

De veteraan is na de oorlog met ongeveer twintig medailles onderscheiden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.