In opspraak geraakte provincieambtenaar aan de slag in Overijssel

Erik Koerts
Erik Koerts
ASSEN/WESTERBORK - Provincieambtenaar Erik Koerts uit Westerbork, die ongeschiktheidsontslag zou krijgen vanwege zijn rol in het omstreden fraudeonderzoek, gaat voor anderhalf jaar aan de slag bij de provincie Overijssel. Daarover heeft hij afgelopen week een regeling getroffen met de provincie Drenthe.
Koerts raakte als provinciaal ambtenaar in opspraak omdat hij via de telefoon met anderen over het fraudeonderzoek van de provincie had gesproken. De provincie verweet hem dat hij daarmee als leidinggevende het onderzoek in gevaar had gebracht. Daarom zou hij per 1 augustus ongeschiktheidsontslag krijgen, maar daartegen heeft hij bezwaar gemaakt.

Verstrikt

Erik Koerts (42) raakte dit jaar als teamleider Wegen en Kanalen bij de provincie op merkwaardige wijze verstrikt in het fraudeonderzoek, terwijl hij zelf degene was die vorig jaar vermeende onregelmatigheden aankaartte bij het management. Een paar ambtenaren van de buitendienst zouden gekapt hout doorverkopen en ook spullen van de provincie zonder toestemming gebruiken. Hierop werd het recherchebureau Marple ingeschakeld, dat nader onderzoek deed naar drie ambtenaren. Die werden begin februari alledrie geschorst.

App op diensttelefoon

Maar Koerts kreeg als teamleider half februari zelf ook een schorsing aan de broek, omdat uit opgenomen telefoongesprekken bleek dat hij met anderen over de zaak had gesproken. De provincie ontdekte dat, omdat er op de diensttelefoon van Koerts een app was geplaatst om telefoongesprekken na te luisteren. Dat gebeurde direct na de schorsing van de drie ambtenaren. Want volgens het recherchebureau zouden die kunnen bellen naar Koerts, en mogelijk meer informatie over hun handel en wandel kunnen loslaten. Koerts had ingestemd met de plaatsing van de app, maar werd daar uiteindelijk zelf slachtoffer van. Hij heeft altijd bestreden dat hij veelvuldig met anderen belangrijke informatie heeft gedeeld, waardoor het onderzoek in gevaar zou zijn gebracht.

De ambtenaren

In de omstreden fraudekwestie had de provincie Drenthe eind april al besloten twee andere verdachte ambtenaren een andere functie binnen de organisatie te geven. De vierde ambtenaar, voor wie strafontslag dreigt, is nog in procedure tegen de provincie. Tegen hem zijn door het recherchebureau omstreden onderzoeksmethodes gebruikt, en ook zou de man ten onrechte gecriminaliseerd zijn. Hierover is door onthullingen bij RTV Drenthe en KRO's Brandpunt zoveel ophef ontstaan dat Provinciale Staten op 18 juni openheid van zaken willen van GS in een openbare vergadering.

Eerder hierover;

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.