Ontspoorde ex-militair: nazorg moet beter

STADSKANAAL - Ex-militair Ronald Stevens uit Stadskanaal heeft kritiek op de nazorg die Defensie verleent. Hij liep het Post Traumatisch Stress Syndroom op in Afghanistan en ontspoorde doordat hij niet op tijd de juiste behandeling kreeg, aldus de militair.
Hij diende rond dezelfde tijd en zat op dezelfde kazerne als moordverdachte Admilson R. Hij kent Admilson van gezicht en deed hetzelfde werk: het opsporen van bermbommen. R. wordt samen met zijn broer verdacht van de moord op het echtpaar Veenendaal uit Exloo en de moord op Berend Smit uit Dwingeloo. Ook R. zegt dat hij ontspoorde na zijn periode in Afghanistan; hij zou stemmen in zijn hoofd horen.

Stevens liep PTSS op tijdens zijn uitzending naar Uruzgan nadat een sergeant en een vriend sneuvelden en hij getuige is van kinder- en dierenmishandeling. Hij krijgt tijdens de missie kortdurende EDMR-therapie, maar die blijkt niet afdoende. Defensie stuurt hem vervroegd naar huis.

Van kwaad tot erger
Na een maand vakantie belandde hij in de ziektewet en toen na een half jaar zijn contract afliep, ging het van kwaad tot erger. Het lukte niet de juiste behandeling te vinden en hij had geen inkomen meer. Onder invloed van foute vrienden en de voortdurende roes waarin hij verkeerde, pleegde Stevens in 2010 een overval. In plaats van gevangenisstraf, wordt hem eindelijk een goede behandeling voor PTSS voorgeschreven.

Snelle opname

Stevens vindt de nazorg van Defensie na zijn uitzending naar Afghanistan slecht. Hij denkt dat het beter was geweest als hij meteen was opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Ook is hij van mening dat hij beter een andere functie op de kazerne had kunnen vervullen dan thuis zitten. De verlies van structuur heeft er volgens Stevens mede toe geleid dat het steeds slechter met hem ging.

Defensie zegt niet in te kunnen gaan op individuele gevallen. Getallen van ontsporende militairen zijn nog niet beschikbaar, maar er wordt momenteel wel langlopend onderzoek gedaan naar gedrag van militairen na hun uitzending.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl