Nabestaanden Molukse kapers willen parlementaire enquête

De herdenking van 2013
De herdenking van 2013
DE PUNT - De nabestaanden van de omgekomen Molukse kapers willen een parlementaire enquête naar de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977.
De nabestaanden, verenigd in het Regionaal Comité 11 juni, organiseren de herdenking van de kaping van 37 jaar geleden. Zes van de negen Molukkers kwamen bij de bestorming van de trein om het leven. Volgens journalist Jan Beckers, nabestaanden van de gedode kapers en ex-kaper Junus Ririmasse heeft het leger indertijd buitensporig veel geweld gebruikt. Zij deden drie jaar onderzoek naar de afwikkeling van de kaping en concluderen dat mariniers drie en mogelijk vier nog levende en gewonde Zuid-Molukse activisten hebben geëxecuteerd. Minister van Justitie Ivo Opstelten stelde daarop een archiefonderzoek in.

Het comité plaatst vraagtekens bij de onpartijdigheid van het onderzoek van Opstelten. Volgens de groep is het een kwestie van de slager die zijn eigen vlees keurt. Ook vinden ze het niet helder wat de onderzoeksvragen zijn en of alle bronnen op en toegankelijk zijn. Ook vragen ze zich af of nog levende personen gehoord zullen worden. Het comité wil dan ook een parlementair onderzoek. Er wordt nog gewerkt aan een vooronderzoek om te beoordelen of het voeren van een juridische procedure tegen de Nederlandse Staat haalbaar is.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl