'Molukse treinkapers De Punt geliquideerd'

DE PUNT - Het Britse ministerie van Defensie en de Amerikaanse FBI gingen er kort na de treinkaping bij De Punt in 1977 al vanuit dat Nederlandse mariniers de kapers doelbewust hebben doodgeschoten. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit tot voor kort geheime overheidsdocumenten.

De mariniers zouden bij de beëindiging van de kaping alle terroristen hebben willen doden om eventuele problemen bij de latere rechtzaak te voorkomen. Dat schrijft de Britse militair attaché in een verslag.


Vandaag is het precies 37 jaar geleden dat er een eind werd gemaakt aan de treinkaping bij De Punt. Acht inzittenden van de trein kwamen om het leven: twee gegijzelden en zes van de negen treinkapers. In Molukse kringen wordt er al langer vanuit gegaan dat het doden van de kapers een doelbewuste actie was. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten laat het incident onderzoeken en wil daarbij onder meer weten met welke instructies de Nederlandse mariniers op pad gingen. De uitkomst wordt voor 1 december verwacht.


Eerder hierover:

Nabestaanden Molukse kapers willen parlementaire enquête

Meer over dit onderwerp:
De Punt
Deel dit artikel: