Zuidmaten Beilen schort samenwerking met gemeente op

BEILEN - Klankbordgroep De Zuidmaten schort per direct de samenwerking met de gemeente Midden-Drenthe op. Ondernemers aan de Zuidmaten zijn tegen het plan om het vrachtverkeer voor de DOMO-zuivelfabriek over de Zuidmaten te leiden. De samenwerking is opgezegd omdat de gemeente volgens de ondernemers niets doet met vragen en alternatieven.
Vanwege de uitbreiding van de DOMO wil de gemeente het vrachtverkeer via de Zuidmaten laten rijden. Daarvoor moet de weg op de schop. Nu gebruiken de DOMO-vrachtwagens nog de DOMO-weg en de Industrieweg (rondweg) maar de gemeente wil daar een autoluwe zone maken om overlast voor de aangrenzende woonwijk te voorkomen. De ondernemers aan de Zuidmaten vrezen dat zij nu alle geluids,- en verkeershinder voor hun deur krijgen.

Om in goed overleg uit te komen werd de Klankbordgroep Zuidmaten opgericht. Maar de ondernemers voelen zich na een jaar praten niet serieus genomen. "Ze krijgen geen of ontwijkende antwoorden op vragen over geluid, trillingen, verkeersveiligheid en parkeerplaatsen. Ook zijn er vragen gesteld over alternatieven" zegt advocaat Rolf Sieben van de ondernemers aan de Zuidmaten. "De druppel is dat de gemeente al wel de procedure voor een bestemmingsplan heeft opgestart terwijl er nog geen overeenstemming met de ondernemers is."

Verbaasd

De gemeente Midden-Drenthe laat via wethouder Gert Jan Bent zeer verbaasd te zijn over de stap van de ondernemers. "Wij herkennen ons helemaal niet in het beeld dat er geen vragen worden beantwoord en er geen goede communicatie zou zijn. Zo hebben we onder meer afgesproken dat de Zuidmaten van een klinkerweg een asfaltweg gaat worden om geluidsoverlast te voorkomen. Daarnaast overleggen we met iedere ondernemer afzonderlijk om maatwerk te leveren bij aanpassing van de weg." Volgens Bent word het een veilige weg met aan beide zijden fietsstroken.

DOMO-lawaai

De ondernemers vrezen verder een toename van de geluidsoverlast van de DOMO-fabriek. "De gemeente wil de geluidszone voor industrielawaai uitbreiden, maar deze uitbreiding van geluidruimte gaat volledig naar de DOMO", zegt Sieben.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl