'Woensdag geen volstrekte duidelijkheid over ambtenarenaffaire'

ASSEN - De Statencommissie van aanstaande woensdag over de omstreden ambtenarenkwestie op het provinciehuis zal niet de gewenste duidelijkheid geven. Dat vreest het CDA, en die zal dat niet accepteren.

CDA-Statenlid Bas van der Ven zei dat zaterdag in het Radio Drenthe-programma Cassata. Daar sprak hij met de Statenleden Gea Smith (GroenLinks) en Johan Baltes (VVD) over de affaire en hun verwachtingen voor komende woensdagmiddag. Dan bespreekt de Statencommissie de 'Marple-gate', na nieuwe onthullingen bij RTV Drenthe en KRO's Brandpunt twee weken geleden. Daaruit bleek dat één ambtenaar, die na 33 jaar strafontslag krijgt, gecriminaliseerd is door het recherchebureau Marple en dat er zware beveiligingsmaatregelen zijn getroffen rond diens schorsing in februari.


Imago

CDA-Statenlid Van der Ven vreest dat GS zich woensdag zal verschuilen achter "een interne managementkwestie". "En dat zal ik niet accepteren. Wat er nu allemaal speelt, is niet langer intern. Het imago van de provincie Drenthe is in het geding."


CDA, GroenLinks en SP stelden na de onthullingen meteen schriftelijke statenvragen. Daarop is besloten, mede op verzoek van D66 en PvdA, tot een openbaar debat woensdag in de Statencommssie, om volstrekte openheid van zaken te krijgen over de kwestie.


Strategisch

GroenLinks-Statenlid Smith en CDA'er Bas van der Ven zeiden in Cassata het te betreuren dat de schriftelijke vragen nog steeds niet beantwoord zijn. "We bereiden ons in het weekend altijd voor op de komende vergadering, en dan is het fijn om alle benodigde informatie op tafel te hebben. We bespreken woensdag deze kwestie aan de hand van de Statenvragen en de antwoorden daarop, maar dat die er nu niet zijn, maakt de zaak voor ons lastiger." Volgens CDA'er Van der Ven "is het uitblijven van de antwoorden mogelijk strategisch, omdat GS er duidelijk mee in hun maag zitten, en dat ze de voorbereidingstijd zo kort mogelijk willen maken".


Eerder hierover:

- Openbaar debat over omstreden fraudeonderzoek provincie

- Opstelten duikt op recherchebureaus

- PvdA en D66: openbaar debat over fraudeonderzoek provincie

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: