Extra onderzoek raatakkers Dwingelderveld nodig

DWINGELOO - Voor een beter beeld van de prehistorische raatakkers in het Dwingelderveld zou er meer onderzoek gedaan moeten worden. Daarvoor pleiten archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met studenten is de afgelopen vier weken onderzoek gedaan naar zogenaamde raatakkers.
Raatakkers zijn prehistorische akkers waaromheen aarden wallen zijn aangelegd. Het gebied de Boerdennen in het Dwingelderveld is, zo blijkt uit het onderzoek, al heel lang in gebruik. Er zijn tussen de grafheuvels en de raatakkers verschillende gebruikssporen gevonden van vuursteen, verkoold hout en resten van potten. In een laboratorium wordt nu gezocht naar stuifmeelkorrels en andere plantresten in grondmonsters om vast te kunnen stellen wat deze bewoners verbouwden.

Volgens onderzoeksleider Stijn Arnoldussen van de universiteit in Groningen zijn er in Nederland zo'n 200 raatakkers. Van maar zes van deze gebieden zijn onderzoeksgegevens bekend. Arnoldussen pleit er voor om een vervolgonderzoek te doen om nog meer duidelijkheid te krijgen over het gebruik van dit stukje Drenthe. De opdracht wordt uitgevoerd in opdracht van Natuurmonumenten, de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld. Die willen weten op welke manier ze het gebied moeten beschermen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl