Landbouw zoekt naar alternatieven voor grondontsmetting

Afsprakken over bollenteelt
Afsprakken over bollenteelt
ASSEN - Landbouworganisatie LTO en de vereniging voor bloembollentelers KAVB gaan actief op zoek naar alternatieven voor het grondontsmettingsmiddel metam-natrium.
Het middel is sinds enige tijd verboden. En dat heeft volgens de landbouwsector grote consequenties voor verschillende teelten. De landbouw kan niet anders dan zoeken naar alternatieven. Omwonenden van onder ander bollenvelden in Drenthe klagen over gezondheidsproblemen vanwege het gebruik van het chemische middel. Staatssecretaris Dijksma van Landbouw heeft het gebruik van metam-natrium daarom voorlopig verboden.

Op dit moment is er geen alternatief. De sector heeft een plan gemaakt om binnen twee jaar een oplossing te hebben. Gedacht wordt aan het onder water zetten van landbouwgrond, het luchtdicht afdekken van percelen en het inzetten van bacteriën. Met hulp van de overheid wil de sector daar onderzoek naar doen.

In de gemeente Westerveld wordt inmiddels op kleine schaal onderzoek gedaan naar ontsmetting van de bollen met nontox, een middel van zout en water van het Asser bedrijf Watter. Bollen worden met het middel ontdaan van bacteriën en schimmels. Het duurt nog wel even voordat duidelijk is of het ook werkt. Volgens de sector is er op korte termijn een probleem voor veel gewassen, omdat metam-natrium wordt gebruikt in meer teelten als grondontsmettingsmiddel.

Eerder hierover

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl