Uitbreiding LOFAR antenne in Polen

Overeenkomst in Polen gesloten
Overeenkomst in Polen gesloten
DWINGELOO - De LOFAR antenne van sterrenkundig instituut Astron in Dwingeloo krijgt uitbreiding in Polen. Op drie plaatsen worden antennes gebouwd. Astron heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met een Pools consortium.
De LOFAR antenne is de grootste en meest gevoelige van de wereld. De kern er van is in Exloo gebouwd. De gegevens worden door wetenschappers uit de hele wereld gebruikt voor onderzoek naar het heelal. In heel Europa liggen op 38 plaatsen antennevelden die met elkaar worden verbonden. In het Noorden, Westen en Zuiden van Polen worden nieuwe antennevelden aangelegd.

Het sterrenkundig instituut uit Dwingeloo is blij met de uitbreiding. Daarmee kan een nog scherper plaatje worden gemaakt van het heelal. De Poolse overheid zocht contact met Astron om te participeren in het project.

Drie universiteiten doen mee. Vertegenwoordigers van Astron, de Poolse minister voor wetenschap en vertegenwoordigers van universiteiten hebben in Olsztyn de overeenkomst ondertekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl