'Antwoorden GS over ambtenarenkwestie onbevredigend'

ASSEN - Onbevredigend en wonderlijk. Zo reageren SP en CDA in de Drentse Staten op de antwoorden van GS rond de omstreden ambtenarenkwestie op het provinciehuis. Ze nemen er geen genoegen mee en ook GroenLinks is ontevreden.
De drie partijen kwamen twee weken geleden met een reeks Statenvragen. Ze waren geschokt door onthullingen van RTVDrenthe en KRO's Brandpunt over het criminaliseren van een provincieambtenaar naar wie een fraudeonderzoek was ingesteld. De man die 33 jaar bij de provincie werkt, krijgt strafontslag wegens te veel gedeclareerde kilometers, twee foute lunchbonnetjes en te veel opgenomen verlofuren.

GS geven in de beantwoording toe dat er extra beveiligingsmaatregelen zijn getroffen rond de schorsing van de ambtenaar, dat het provinciehuis die dag extra beveiligd is geweest en dat er korte tijd een gepantserde auto is ingezet ter bescherming van een teamleider. Maar er wordt ontkend dat ze dachten dat de betrokken ambtenaar vuurwapengevaarlijk was. Verder blijkt uit de beantwoording dat het fraudeonderzoek al zeker zo'n twee ton heeft gekost.

Wonderlijk besluit

Fractievoorzitter Ko Vester van de SP noemt het 'wonderlijk' dat er wel een gepantserde auto is ingezet, terwijl de provincie nooit heeft gedacht dat hij vuurwapengevaarlijk was. "Dat is toch raar? Hoe verklaar je dan dat er wel een gepantserde auto is ingezet, dat is toch niet voor niets?", aldus Vester. Ook CDA-Statenlid Bas van der Ven begrijpt hier niets van. Verder schrikken ze van de hoge kosten en zijn de boos over het ontwijkende gedrag van GS als het gaat om wat de ambtenaar nu exact wordt verweten. "Als Statenlid heb ik er nog steeds geen vat op waarom nu die ingrijpende onderzoeksmethodes nodig waren en vervolgens al die beveiligingsmaatregelen. Met vermoedens van ernstig plichtsverzuim, daarmee komen ze wat mij betreft niet weg," aldus Vester.

De drie fracties willen dat GS woensdag met betere antwoorden komt. Dan wordt de kwestie in een commissievergadering in het openbaar besproken.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.