Kades industriehaven Hoogeveen kunnen instorten

HOOGEVEEN - Delen van de kades en damwanden van de industriehaven van de Hoogeveense vaart zijn in zo'n slechte staat dat ze kunnen instorten. De gemeente Hoogeveen heeft onderhoud steeds uitgesteld omdat er geen geld is.
De Hoogeveense industriehaven heeft verschillende kades en damwanden van hout, beton en staal uit verschillende bouwperiodes. Het slechtst er aan toe is een houten deel van voor 1962 achter de Bekingbruggen. Op de kade mogen geen activiteiten plaats vinden, en dat is overigens al jaren zo. Erger zijn de stalen damwanden uit 1972 tussen de Edisonbrug en de Hoogeveensche vaart: de constructieve sterkte is te klein, de damwand is deels instabiel en zou spontaan kunnen instorten.

De damwanden leven geen gevaar op voor de scheepvaart maar juist voor mensen die op de walkant lopen of daar werk uitvoeren. Door de gaten in de damwanden aan de waterkant kan het zand er achter wegspoelen, waardoor er onder de oppervlakte gaten ontstaan die je niet ziet. Als je er bovenop gaat staan kun je wegzakken. Voor veel kadedelen is de regel: er mag geen opslag op de kades staan binnen 3 meter van de damwanden, maar aan die regel houden zich niet alle bedrijven die aan het water gevestigd zijn.

Ook het betonnen gedeelte nabij de Bekinkbruggen en achter de dr. Anton Philipsstraat is slecht. De slechtte staat van damwanden, kades en het toezicht erop is in 2011 al in een rapport vastgelegd. Het vorige college van B & W stelde onderhoud uit omdat er geen geld voor was en ook het nieuwe college heeft vervanging en onderhoud (schatting 2,2 miljoen euro) op de reservelijst gezet. Een extern bureau gaat nu de werkelijke kosten en noodzaak bekijken. In november moeten bekeken worden of de aanpak van de kades in de begroting past. Als Hoogeveen minder geld van het Rijk krijgt en de kades mòeten worden aangepakt moeten er keuzes worden gemaakt. Op de reservelijst staan ook renovatieprojecten in Pesse, Hollandscheveld en in de Oranjebuurt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl