Creativiteit en samenwerking tegen leegstand bedrijventerreinen

HOOGEVEEN - Creativiteit en samenwerking zijn nodig om leegstand van bedrijventerreinen aan te pakken. Dat blijkt uit lezingen over dit onderwerp in Hoogeveen.
Leegstand op bedrijventerreinen is een probleem dat zich in toenemende mate ook in Drenthe doet gelden. Wie nog een bedrijfspand zoekt in de provincie Drenthe heeft de mogelijkheden voor het uitkiezen. Vele hectares aan bedrijfs- en kantoorruimte staan te wachten op een gebruiker. Onder de noemer 'Van leegstand naar kans, van concurrentie naar samenwerking' werden drie lezingen gehouden. De lezingen werden georganiseerd door de provincie Drenthe in samenwerking met onder andere VNO-NCW, MKB Noord en Marketing Drenthe.

Rol van de overheid

Of er een oplossing voor de leegstand uit zal komen is nog maar de vraag. De insprekers en ervaringsdeskundigen verschillen nog van mening. Zo wil de één een grotere rol voor de overheid en vind een ander dat de markt het zelf uit moet zoeken. Ook of de leegstaande panden gesloopt of opgeknapt moeten worden is onderwerp van discussie.

Opslag

Volgens Herman Idema, directeur van de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen, liggen er inderdaad kansen. Eén van zijn ideeën is om niet langer dure vierkante meters voor opslag boven winkels in de binnenstad te realiseren maar om deze te vestigen op het goedkopere bedrijven terrein. Daarnaast ziet hij huurcontracten gekoppeld aan de maandomzet als optie.

Gebrek aan samenwerking

Professor Jacques van Dinteren van Royal Haskoning wijdt het overschot aan industrieterreinen aan gebrek aan samenwerking tussen gemeenten die elk hun eigen bedrijvigheid regelden. Bovendien werkt dat volgens hem in de hand dat ondernemers zich als sprinkhanen verplaatsen naar de nieuwe terreinen, de oude met leegstand achterlatend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl