Oppositiepartijen provincie teleurgesteld over uitleg fraudeonderzoek

ASSEN - Het debat in Provinciale Staten over het omstreden fraudeonderzoek naar provinciale ambtenaren is teleurstellend verlopen volgens de oppositiepartijen. CDA, GroenLinks, SP en D66 verwijten verantwoordelijk gedeputeerde Henk Brink (VVD) ontwijkende antwoorden, waardoor de kwestie 'blijft hangen'.
PvdA en D66 drongen aan op een openbaar debat, na een reeks van Statenvragen van
GroenLinks, SP en CDA, die grote twijfels hebben over de onderzoeksmethodes van het door de provincie ingehuurde recherchebureau Marple. Die twijfel ontstond na nieuwe onthullingen in deze kwestie door RTVDrenthe en KRO's Brandpunt. Daaruit bleek dat één van de betrokken ambtenaren zo door Marple gecriminaliseerd is, dat er rond zijn schorsing op 3 februari zware beveilingingsmaatregelen nodig waren, zoals beveiligingscamera's bij teamleiders thuis, het inzetten van een met gepantserd glas beveiligde auto, en het plaatsen van beveiligingsmensen bij één teamleider thuis.

Veiligheid 'eigen mensen'

Gedeputeerde Brink zegt dat het college van GS van mening is dat de veiligheid van de 'eigen mensen' de hoogste prioriteit heeft. "Ten tijde van de schorsing van de betrokken ambtenaren voelden de twee teamleiders zich onveilig. Er is een algemene veiligheidscheck uitgevoerd waaruit naar voren kwam dat er sprake was van een verhoogd veiligheidsrisico. Hierover is contact geweest met het OM. Wij laten onze medewerkers niet in de steek."
Brink weigerde, ondanks herhaaldelijk vragen, toe te geven dat Marple de risicoanalyse heeft gedaan, maar gaf wel toe dat het Marple was dat ook de veiligheidsmaatregelen uitvoerde en de beveiligingsmensen regelde.

Zorgvuldig

Brink blijft erbij dat alles zorgvuldig is gebeurd en dat er concrete feiten van ernstig plichtsverzuim waren, die het noodzakelijk maakten tegen de vier ambtenaren passende maatregelen te nemen. Twee hebben voorwaardelijk strafontslag en blijven bij de provincie werkzaam, teamleider Erik Koerts krijgt ongeschiktheidsontslag, maar vertrekt tijdelijk naar de provincie Overijssel, en de vierde ambtenaar, die als crimineel is weggezet, is nog in procedure tegen zijn strafontslag. Brink gaf in het debat aan, dat de kwestie ook hem zeker raakt. "Het is mij persoonlijk zwaar gevallen. Het gaat ook mij niet in de koude kleren zitten", aldus Brink.

Motie

De fracties van SP, CDA, D66 en SP waren zo teleurgesteld over de halve en ontwijkende antwoorden van gedeputeerde Brink, dat ze aanvankelijk in juli in een Provinciale Statenvergadering de zaak opnieuw wilden bespreken, om alle antwoorden alsnog te krijgen. Zo willen ze weten waarom nu precies Marple in huis is gehaald, waarom er precies een verhoogd veiligheidsrisico was, en wie dat nu heeft vastgesteld. Maar omdat de coalititepartijen PvdA en VVD, en de ChristenUnie daar niet voor voelen, wachten de partijen nu toch eerst het oordeel van de rechter af. "Als dan blijkt dat het fout afloopt voor de provincie, dan kan gedeputeerde Brink een motie van wantrouwen verwachten", aldus SP-Statenfractievoorzitter Ko Vester.

Oud-rechercheur Dick Gosewehr, die het fraudeonderzoek van Marple al eerder broddelwerk noemde, zegt dat gedeputeerde Brink 'geen goede relatie heeft met de waarheid'. Hij vindt dat de fracties het Marple-onderzoek in handen moeten krijgen, wat de gedeputeerde weigert vrij te geven. Gosewehr, die dat rapport heeft geanalyseerd, zegt dat hij daar wel graag aan mee werkt.

Jurist mr. Ferre van de Nadort, die de vierde ambtenaar bijstaat, wacht de rechtszaak af. Wat hem betreft, komt die zo snel mogelijk. "Dan wordt de zaak pas echt duidelijk", aldus Van de Nadort. De provincie Drenthe houdt de deur nog open voor een gesprek, zo liet Brink nog eens nadrukkelijk weten, maar de jurist wil dat alleen maar als het strafontslag eerst van tafel gaat.

Gedeputeerde @HenkBrinkDr over #fraudekwestie #amtenaren; gaat ook mij niet in koude kleren zitten. Deur open, wel via advocaten dan!!
— margriet benak (@MargrietBenak)

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.