Jurist provincieambtenaar wil gedeputeerde Brink via rechter onder ede horen

ASSEN - Jurist Ferre van de Nadort, van de van fraude beschuldigde ambtenaar die per 1 augustus strafontslag krijgt, wil een voorlopig getuigenverhoor. Hij wil onder ede onder andere gedeputeerde Henk Brink horen.

Hij zei dit zaterdag in het Radio Drenthe-programma Cassata. Van de Nadort wil medewerkers van de provincie onder ede horen, die betrokken waren bij het inhuren en werkzaamheden van recherchebureau Marple.

Daarvoor is een verzoek in behandeling bij de rechter in Assen, die binnen vier weken een besluit neemt. Daarbij gaat het niet alleen om het onder ede horen van gedeputeerde Brink, maar ook om het management en de teamleiders die bij de start van het integriteitsonderzoek naar mogelijke fraude door ambtenaren betrokken waren.Onrechtmatig handelen

Ook overweegt Van de Nadort een rechtszaak tegen het recherchebureau Marple, wegens onrechtmatig handelen, en laster en smaad. De jurist vindt dat het recherchebureau de 58-jarige provincieambtenaar, die 33 jaar bij de provincie werkt, onterecht zwart heeft gemaakt. Zo zijn de onderzoeksters bij allerlei mensen langs geweest, om hen uit te horen over de handel en wandel van de ambtenaar, hebben ze hem ten onrechte als vuurwapengevaarlijk aangemerkt, en aangenomen dat ie lid was van een criminele motorbende. Vanwege deze 'risicovolle' achtergrond, zijn rond de schorsing van de man, begin februari, zware beveiligingsmaatregelen getroffen.


Valsheid in geschrifte

Ook zou Marple met onderzoeksgegevens hebben gerommeld. Dat zegt oud-rechercheur Dick Gosewehr. Hij maakte onlangs een nadere analyse van het onderzoeksrapport van Marple, en daaruit zou blijken dat de dames van Marple met lunchbonnen van de betreffende provincieambtenaar 'hebben gerommeld'. Er zou sprake zijn volgens hem van 'valsheid in geschrifte'.


Eerder hierover:

Statenfracties teleurgesteld over uitleg fraudeonderzoek

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: