Oorlogsmisdadiger Bruins blijft op vrije voeten

HOOGEVEEN - De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins hoeft in Duitsland definitief niet de cel in voor het vermoorden van verzetsman Aldert Klaas Dijkema in 1944. Het Openbaar Ministerie in Duitsland ging begin dit jaar in hoger beroep tegen de uitspraak om Bruins niet te veroordelen voor moord, maar het beroep is nu ingetrokken.

Eén van de mede-aanklagers in het proces was de zus van Dijkema, de 97-jarige Aukelien Blokzijl-Dijkema uit Hoogeveen. Siert Bruins ontsnapte 8 januari aan een levenslange celstraf. Volgens de rechtbank in Hagen is er onvoldoende bewijs dat hij schuldig is aan moord op Dijkema. De aanklager had een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de al eerder veroordeelde oorlogsmisdadiger. De rechters zijn er wel van overtuigd dat Bruins schuldig is aan doodslag, maar het misdrijf is volgens de rechtbank na 69 jaar verjaard.


In het vonnis is formeel geen sprake van vrijspraak of een veroordeling. Omdat er niet genoeg bewijs voor de moord is en omdat er geen levende getuigen meer zijn, is de zaak gestopt.


Eerder hierover:

- Hoger beroep tegen oorlogsmisdadiger Siert Bruins

- Onderzoek in Hoogeveen in zaak nazi Siert Bruins

Meer over dit onderwerp:
Hoogeveen
Deel dit artikel: