Bisschopsberg was een belangrijke toegangsweg naar Drenthe

DIEVER - De Bisschopsberg bij Havelterberg heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan van dorpen in de gemeente Westerveld. Dat zegt archeoloog Sake Jager. Volgens Jager was de stuwwal één van de weinige toegangswegen tot Drenthe.
Jager heeft een boek met zo'n 250 pagina's geschreven over het prille begin van de gemeente Westerveld. Hij deed veldonderzoek en vond onder meer veel karrensporen, kasteelheuvels, een landweer en grafheuvels. Iedereen die Drenthe in wilde moest in Zuidwest-Drenthe via de Bisschopsberg. En dat deed de bisschop van Utrecht ook regelmatig om zijn bezittingen in Drenthe te bezoeken. Bovenop de stuwwal werd hij vereerd door de notabelen uit de regio. Daarom is de plek op de grens met Overijssel ook zo belangrijk.

Presentatie boek

Het boek De archeologische rijkdom van Westerveld is vandaag gepresenteerd. Het geeft volgens Jager een goed overzicht van de archeologische schatten van Westerveld. En er is nog meer te vinden. Als het aan de schrijver ligt, wordt er bij Onna in de buurt van Steenwijk nog eens verder gezocht op de plek waar in 1884 een muntenschat is gevonden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl