Drentse veteranen ontmoeten koning

MEPPEL - Een spannende dag morgen voor drie Drentse veteranen. De mannen en vrouw ontmoeten dan Koning Willem-Alexander.
De oud-militairen hebben meegedaan aan een schrijfwedstrijd. Uit meer dan honderd inzendingen heeft de jury tien persoonlijke verhalen van veteranen uitgekozen. De teksten zijn gebundeld in een boekje. Morgen, tijdens Veteranendag, krijgt de koning het eerste exemplaar. De drie Drentse veteranen zijn daarbij aanwezig en mogen de koning ontmoeten.

Libanon-veteraan Arend Compagner uit Meppel is een van de schrijvers. Als 19-jarige jongen vertrok hij uit Staphorst naar Libanon, zonder te weten wat hem daar te wachten stond. In het boekje vertelt Compagner over zijn contact met de lokale bevolking, het knagende schuldgevoel richting de slachtoffers en de mooie momenten die hij met zijn kameraden op missie deelden. "Libanon zit voor altijd in mijn hart", aldus Arend Compagner.
Jan Maas uit Meppel schrijft over zijn ervaringen in Nederlands-Indië in 1949. Maas deed daar ervaringen op die tot op de dag van vandaag in zijn geheugen staan gegrift. Zo vertelt hij over zijn tijd in Soerabaja, waar hij de bijnaam Strontvisser opdeed. "Nog altijd achtervolgt deze bijnaam me op reünies met mijn oude kameraden", vertelt Jan Maas. -

Mary Groen uit Assen is dochter van een veteraan en moeder van een militair. Groen weet als geen ander hoe het is voor het thuisfront als een geliefde op missie gaat. Die kennis en ervaring zet zij nu in om anderen te helpen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl